Bloedmirakelse Avond 2018
Lezing door Sander Wassing met muziek door Camerata Trajectina
Datum: woensdag 23 mei 2018
Aanvang: 20:15 uur
Locatie: Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat Boxtel
Toegang: € 12,50
Voorverkoop met korting: maak voor 16 mei € 11,00 over op IBAN NL18 RABO 0162 404 794 o.v.v. naam en Bloedmirakelse Avond. Kaarten liggen klaar bij de ingang van de basiliek.
De Bloedmirakelse Avond werd dit jaar ingevuld met een aantrekkelijke combinatie van een lezing en oude muziek.
Met de titel Boxtel, de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten opent de jonge historicus Sander Wassing (1987) uit Utrecht zijn presentatie tijdens de achtste editie van de Bloedmirakelse Avond. Heer Jan II van Horne, heer van Boxtel, Liempde en Esch is een van de honderden leden van het Verbond der Edelen die in 1566 het beroemde Smeekschrift aan de Spaanse koning heeft ondertekend. Zij vertolken daarmee de grote onvrede onder de bevolking die is ontstaan nadat de Spaanse koning Philips II het verzoek om vrijheid van godsdienst in de Nederlanden heeft verworpen en onbespreekbaar heeft verklaard. Als gevolg hiervan ontstaan vanaf augustus van dat jaar overal oproeren (de Beeldenstorm) die uiteindelijk zullen uitmonden in de opstand van Willem van Oranje en zijn volgers tegen de Spanjaarden in 1568 (het begin van de Tachtigjarige Oorlog).
Wassing vertelt zijn verhaal in vier delen: het begin van de hervorming door Maarten Luther in 1517, de radicalisering van de reformatie, de oplopende spanningen en de hagepreken en uiteindelijk de Beeldenstorm en de Raad van Beroerten; de speciale rechtbank die is opgericht door generaal Alva (het antwoord van Philips II tegen de beeldenstormers). Ook Jan van Horne II komt in beeld. Wat had hij precies op zijn geweten en hoe liep het met hem af? Trof Alva’s harde hand ook inwoners van Boxtel? Tijdens de lezing komen deze vragen ondermeer aan de orde.
Uit de stukken zal blijken dat we de roerige tijden rondom de Beeldenstorm en de gevolgen voor Boxtel en de Meierij vertellen met het accent op de reformatorische kant. De muzikale omlijsting door Camerata onderstreept dat. Uiteindelijk hebben al deze ontwikkelingen ertoe geleid dat de Bloeddoeken in veiligheid zijn gebracht in Hoogstraten en daar enkele eeuwen lang bewaard zijn gebleven.
Het professionele ensemble Camerata Trajectina uit Utrecht (opgericht in 1974) wisselt de blokken af met delen uit hun programma ‘Een nieuwe Liedt wy heven aen: muziek uit de vroege reformatietijd’. Camerata Trajectina heeft pionierswerk verricht door aandacht te besteden aan de Lutherse muziek in de Nederlanden die in de reformatie is ontstaan en onderbelicht is gebleven.
Het ensemble bestaat uit vijf musici die zingen en (nagebouwde) oude instrumenten uit die tijd bespelen.
De Bloedmirakelse Avond is een initiatief van de Heilig Bloedstichting
Publicitaire medewerking wordt verleend door Klassiek in de Kerken